99370768
Цікаве

Нут рецепти: найкращі ідеї страв для щоденного меню

Жовті кругленькі горошини у тарілці з пряним ароматом нагадують про теплі вечори на середземноморській терасі. Нут став справжнім улюбленцем на кухнях багатьох українців. Цей скромний інгредієнт полюбився за свою універсальність – від ситних салатів до ніжних десертів. Не дивно, що його активно використовують у стравах від Індії до Середземномор’я.

Що таке нут і чому варто його вживати

Нут – це бобова культура з родини бобових, яку вирощують вже понад 7000 років. Його батьківщина – Близький Схід, звідки він поширився світом. Ці маленькі горошини з характерним горбиком мають легкий горіховий смак.

Багато господинь обирають нут через його поживність. На відміну від м’яса, він не містить холестерину, зате багатий на рослинний білок. Для тих, хто стежить за здоров’ям, нут – справжня знахідка. Він чудово насичує, підтримує енергію та не перевантажує травну систему. Ви точно відчуєте різницю, додавши його до свого раціону.

Користь нуту для здоров’я

Одна порція вареного нуту забезпечує майже третину денної норми білка. Уявіть собі – всього одна миска супу з нутом може замінити цілу порцію м’яса! При цьому він містить всі необхідні амінокислоти, клітковину, фолати та мінерали – залізо, магній, калій.

Postnyi Salat S Nutom 1394043987 0 MaxМи всі знаємо, як важливо підтримувати здоров’я травної системи. Клітковина нуту працює як щітка для кишечника, очищаючи його та запобігаючи закрепам. А вміст калію та низький рівень натрію допомагають контролювати артеріальний тиск.

Для тих, хто контролює вагу, нут також стане в пригоді. Його повільні вуглеводи не викликають стрибків цукру в крові, а високий вміст білка та клітковини створює відчуття ситості надовго.

Як правильно приготувати нут

Відкрийте упаковку сухого нуту – і побачите тверді горошини, які потрібно правильно приготувати. Для початку нут слід замочити на 8-12 годин у холодній воді. Додайте трохи соди – щойно невелику дрібку на склянку води. Це пом’якшить оболонки й пришвидшить готування.

Після замочування злийте воду, промийте нут і залийте свіжою водою. Варіть на повільному вогні 1-1,5 години до м’якості. Перевірити готовність просто – нут має легко розминатися пальцями.

Якщо у вас мультиварка, процес спрощується. Замочений нут готується 30-40 хвилин у режимі “Бобові”. В скороварці час скорочується до 15-20 хвилин.

Готовий нут зберігайте в холодильнику до 5 днів у закритому контейнері. Чи мали ви досвід його заморожування? Спробуйте – він чудово зберігається в морозилці до 3 місяців.

Рецепти страв з нутом

Хумус

Найвідоміша страва з нуту – хумус. Змішайте в блендері 2 склянки вареного нуту, 3 ст. л. тахіні (кунжутної пасти), сік половини лимона, 2 зубчики часнику, оливкову олію та сіль. Збивайте до однорідної маси, поступово додаючи воду для потрібної консистенції. Подавайте з оливковою олією, паприкою та свіжим хлібом.

Salmon Chickpea Lemon Frittata 1527062834 E1527062863706 630x315 1Салат з нутом

Для легкого обіду змішайте склянку вареного нуту з нарізаними огірками, помідорами та авокадо. Додайте нарізану червону цибулю, петрушку та м’яту. Заправте оливковою олією, лимонним соком, сіллю та перцем. Такий салат зберігає свіжість навіть у спекотний день.

Готуйте цей салат з нутом і насолоджуйтесь смачною та корисною їжею!

Поради та лайфхаки

Якщо після варіння нут залишається твердим, додайте трохи харчової соди під час замочування. Також не солити воду при варінні – це зробить горошини твердішими.

Для кращого смаку обсмажте нут з улюбленими спеціями – куркумою, паприкою, кумином. Так він перетвориться на хрусткий снек.

Залишився відвар після варіння нуту? Не виливайте! Він містить багато поживних речовин і може замінити яєчний білок у випічці. Спробуйте збити його до піни для приготування веганських тістечок.

Маленький горошок нуту – це ціла скарбниця користі та смаку. Він легко впишеться у ваше меню – від сніданку до вечері. Починайте з простих рецептів і поступово експериментуйте з новими смаками. Ваше тіло подякує за поживність, а смакові рецептори – за різноманіття. Тож не відкладайте – додайте нут до свого списку покупок вже сьогодні.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button