99370768
Дім і сімʼя

Смачний рецепт квашених огірків по-домашньому

Запах квашених огірків у бабусиній коморі – це пам’ять дитинства для багатьох з нас. Солодкувато-кислий аромат розносився по всій хаті і обіцяв смачний обід. Ці хрумкі овочі завжди були основою української кухні, особливо взимку.

Що таке квашені огірки?

Квашення – це природний процес бродіння. Корисні бактерії перетворюють цукри в молочну кислоту. Так огірки стають кислими і набувають характерного смаку.

На відміну від маринування, тут не використовують оцет. Тільки сіль, вода і час роблять свою справу. Такі огірки зберігають більше вітамінів і корисних речовин.

Квашені огірки покращують травлення. Вони містять пробіотики, які допомагають кишечнику працювати краще.

Інгредієнти та підготовка

Для трьох літрових банок вам знадобиться:

  • 2 кг свіжих огірків (середнього розміру)
  • 6 столових ложок кам’яної солі
  • 3 літри води
  • 6 зубчиків часнику
  • по 3 зонтики кропу на банку
  • листя хрону, вишні або дуба
  • чорний перець горошком

Maxresdefault 4Огірки беріть тільки свіжі, щойно зірвані. Перевірте – вони мають бути твердими, без жовтих плям. Розмір має значення: занадто великі огірки всередині можуть залишитись твердими.

Воду краще взяти колодязну або відстояну. Хлорована вода з крана може зіпсувати процес бродіння.

Покроковий рецепт

Замочіть огірки в холодній воді на 2-3 години. Це робить їх більш хрумкими.

Помийте банки з содою і обполосніть окропом. Кришки теж обдайте гарячою водою.

На дно кожної банки покладіть листя хрону, 2 зубчики часнику і зонтик кропу. Листя хрону робить огірки хрумкими і не дає їм псуватись.

Щільно укладіть огірки вертикально. Між ними розмістіть кілька горошин перцю.

Зверху додайте ще листя і кріп.

Приготуйте розсіл: розчиніть сіль у воді. На літр води – 2 столові ложки солі. Розмішайте до повного розчинення.

Залийте огірки холодним розсолом так, щоб він покривав їх повністю.

Накрийте банки марлею і залиште при кімнатній температурі на 3-5 днів. Кожен день знімайте піну, що утворюється зверху.

Коли огірки стануть жовтувато-зеленого кольору і набудуть кислого смаку – вони готові.

Варіації рецептів

Спробуйте додати столову ложку меду в розсіл. Мед прискорює бродіння і додає ніжного смаку.

Для любителів пікантності підійде гірчиця. Чайна ложка гірчичного порошку на банку зробить огірки більш ароматними.

Замість звичайного кропу можна використати насіння коріандру або тмину. Це надасть огіркам східного присмаку.

Поради та поширені помилки

Не використовуйте йодовану сіль. Йод може зупинити процес бродіння.

Огірки завжди мають бути покриті розсолом. Якщо рівень води опускається – додайте свіжий розсіл.

Температура має значення. При температурі вище 25 градусів огірки можуть стати м’якими. Ідеальна температура – 18-22 градуси.

Якщо на поверхні з’явилась біла плівка – не панікуйте. Просто зніміть її і додайте трохи солі.

1690474240 OgirkiЗберігання

Готові огірки перенесіть у холодильник або льох. При температурі 2-4 градуси вони зберігаються до 6 місяців.

Розсіл не виливайте. Його можна використати для приготування окрошки або просто пити – він дуже корисний.

Огірки псуються, якщо стають слизькими або набувають неприємного запаху. Такі краще викинути.

Часті запитання

Чому огірки стали м’якими? Можливо, ви взяли перестиглі огірки або вода була занадто тепла.

Скільки часу тримати при кімнатній температурі? Влітку достатньо 3 днів, взимку може знадобитись 5-7 днів.

Чи можна додавати цукор? Так, чайна ложка цукру прискорить бродіння.

Квашені огірки – це просто і смачно. Головне – дотримуватись пропорцій і не поспішати. Природа сама зробить свою роботу.

Спробуйте цей рецепт, і незабаром у вас буде власний запас хрумких огірків. Вони стануть окрасою будь-якого столу і нагадають про справжні смаки дитинства.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button